Prochoice Kedi ve Köpek Mamaları

Profesyonellerin Seçimi

2021 Evcil Hayvan İsimleri

Pandemide Evcil Hayvanlarımızı Nasıl İsimlendirdik (2021)

14.09.2021Başak Tamay

Evcil hayvanlar uzun süredir sadık dostlarımız olarak bizimle yaşıyor. Bizi rahatlatıyor, seviyor ve yalnızlıktan uzaklaştırıyorlar. COVID-19 pandemisi ile evlerimizde, daha önce hiç olmadığımız kadar yalnız kaldık. Bu durum da evcil hayvan sahiplenmeye olan ilgiyi artırdı. Google Trends’e göre, dünyada “kedi sahiplenme” sözünü Google’layanların sayısı Mart 2020 sonunda önceki zamanlara göre iki kattan fazla arttı, ve popülerliğini korumaya devam etti. Pandeminin başından, 2021 yazının sonuna kadar “köpek sahiplenme”ye olan ilginin de arttığı görülüyor. Kedi ya da köpek farketmeksizin, pandemi ile beraber evcil hayvanlar daha fazla insanın hayatında yer almaya başladı.

Pandemi sebebiyle zamanımızın çoğunun evde geçmesi, tüylü dostlarımıza fazlaca ilgi ve zaman gösterebileceğimiz anlamına geliyor. Ancak onların hayat normale döndüğünde de hayatımızda olacağını, ilgi ve sevgimize her zaman muhtaç olduklarını unutmamamız lazım. Bu nedenle evcil hayvanlarımıza verdiğimiz, hayatları boyunca taşıyacakları isimleri oldukça özel ve önemli. Kedi ya da köpekler için isim arayışları da Google Trends’e göre pandeminin başından beri artmış. Bu yazıda, insanlar 2021 senesinde evlerine aldıkları yeni dostlarına hangi isimleri vermeyi tercih etmiş, ve bu isimlerin seçilmesinin ardındaki nedenleri inceledim.

2021 yılında, köpeklerle karşılaştırıldığında kedi sahipleri isimlendirme konusunda daha cesur davranmış. Bu yıl kedilere sıradışı, beklenmedik isimler verilmiş. Özellikle sosyal medyada, insan ismi taşıyan birçok kediyle karşılaştım. Bihter, Maya, Nazlı, Efe, Safiye isimleri çok tercih edilmiş, genellikle dişi kedilere insan isimleri verilmiş. Kedilere birbirinden farklı, sıradışı isimler verilmiş olsa da, bu yıl ilk kez duyduğum tek isim köpeklere ait. Zoom adı verilen köpeklerin sayısı 2021 yılında diğer tüm senelere göre 75% artmış. Ayrıca, köpeklere geçtiğimiz senelerde daha popüler olan mitolojik isimlerden çok kraliyet isimleri verilmiş. Özellikle geçmiş senelerde beğenilen Hera, Zeus, Ares, Leo, Venüs yerine, Paşa, Kont, Leydi isimlerini de tekrardan daha fazla duymaya başladık. Pandemide evde geçirdiğimiz zamanın artmasıyla beraber kedi ve köpek sahipleri dostlarına daha fazla ilgi ve zaman ayırabildi, belki de bu sebeple bu tür isimlerle bir kraliyet ailesine aitmiş gibi şımarttı.

Bu yıl çok fazla kedi ve köpeğe yiyecek ve içecek adları verilmiş. Köpeklere Fındık, Tarçın, Susam, Moka; kedilere Sütlaç, Sakız, Lokum adları verilmiş. Badem ve Zeytin adları ise hem kedi hem köpek sahipleri tarafından sevilen isimler arasında. Dünya çapında da birçok

kişi yeni evcil dostuna bu tür isimleri uygun görmüş. Sarman yavrulara Mango, Pumpkin veya Orange, siyah beyaz tüylü yavrulara Whiskey ve Oreo, beyaz kedilere Mochi ve Cream adları verilmiş. Adı Nugget, Big Mac, Waffles, Whopper, Cookie, Mocha, Coffee olan köpeklerin sayısı da artmış. Bazı yiyecek ve içecekler, evcil hayvanların sadece dış görünüşü değil; bu sene evde geçirdiğimiz zaman sayesinde daha iyi gözlemleyebildiğimiz karakter özellikleri ile ilişkilendirilebildiği için bu adların popülerliğinin arttığını düşünüyorum.

Alışkanlıklarımız ve yaşantımızdaki değişimlere rağmen Türkçede de İngilizcede de evcil hayvanlar için en çok tercih edilen isimler 2021 senesinde pek değişmemiş. Bu sene de en sık kullanılan Türkçe isimler arasında aşina olduğumuz Lila, Zilli, Pamuk, Şanslı, Pati; İngilizce olarak da Oscar, Alex, Mia, Lucy, Daisy, Max isimleri tercih edilmiş. Sadece ülkemizde değil, dünyanın farklı ülkelerinde yapılan araştırmalara göre de bu İngilizce isimler uzun süredir popülerliğini koruyor. En yaygın isimlerin kısa olması dikkatimi çekti, onları eğitirken ve seslenirken kısa adlar kolaylık sağladığı için bu adlar tercih edilmiş olabilir.

COVID-19 pandemisinde günlük yaşantımız, alışkanlıklarımız ile beraber evcil hayvanlarımıza verdiğimiz isimler de değişti. 2021 yılında insanların evcil dostlarına verdikleri isimler ve arkasındaki nedenleri daha açıkça görebiliyoruz. Alışkın olduğumuz ya da olmadığımız bir isim olabilir, her evcil hayvan hayatı boyunca taşıyacağı, kendine uyan ve iyi düşünülmüş bir ismi hak ediyor.