Prochoice Kedi ve Köpek Mamaları

Profesyonellerin Seçimi

Köpeğinize yüzmeyi öğretin!

Yüzme köpekler için olağan üstü bir egzersizdir. Sizin köpeğiniz de suyu seviyorsa ona yüzmeyi bir an evvel öğretin!

01.08.2021Ertuğrul Demirci

Genç yaşta köpeğinize suyu sevmeyi öğretmenin bir sürü faydası var. 

Yüzme, ekstra enerji yakmak için olağan üstü bir egzersizdir. Hatta çoğu performans köpeklerinin sahipleri, (çeviklik, flyball, hayvan sürüsü, frizbi, takip ve itaatte yarışan köpekler) köpeklerini en iyi fiziksel kondisyonda tutmak için genellikle yüzmeyi kullanırlar.

Ayrıca, artritli, eklem ya da omurga sorunları olan veya aşırı kilolu köpekler için güvenli bir aerobik egzersiz olabilir. Bu durumlarda su, eklemlerdeki baskıyı alarak ağrıyı azaltırken aynı zamanda kalori yakmalarına da izin verir.

Köpeğiniz suyu seviyor mu?

Bazı köpekler doğuştan suya bayılır, yüzmek onlara aşırı keyif verir. Bazı köpekler ise patilerinin bile ıslanmasından hoşlanmaz! Boyunları kısa veya göğüsleri büyük olan köpekler kafalarını suyun dışında tutmakta zorlandıkları için yüzmekten hoşlanmayabilir. 

Peki köpeğiniz doğuştan yüzücü mü nasıl anlarsınız?

Aslında, yüzmenin köpeğinizin içsel becerilerinden biri olup olmadığını anlamanın kolay bir yolu var. Köpeğinizi suyun içinde tutun, bir tek ön patilerini çırpıyor ve patilerini suyun dışına çıkarıp suya vuruyorsa yüzmeyi öğrenmek için biraz desteğe ihtiyacı var demektir! Sizin yardımınızla, arka bacaklarını ve kuyruğunu yüzmek için kullanmayı kolayca öğrenebilir.

Köpeğinize yüzmeyi öğretirken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Köpeğinizi ASLA suyun etrafında gözetimsiz bırakmayın! 

  • Köpeğinizin sudan nasıl çıkacağını bildiğinden emin olun. 

  • Köpeğinizin kendisini yönlendirmesine yardımcı olmak için basamakların veya rampaların yanına bitki veya bayrak gibi büyük bir dikey işaretleyici bile yerleştirebilirsiniz.

  • Sığ tarafta kalın ve dersleri kısa tutun - en fazla on dakika. Köpekler, insanlar gibi suyun dibine basamazlar ve çabuk yorulurlar.

  • Köpeklerin acil bir durumda panik yapmamaları için can yeleği giymeye alışmaları gerekir. Yavrularınıza can yeleğinin nasıl çalıştığını anlaması için bolca zaman verin, böylece suda rahat giyebilir.

  • Dersleriniz sırasında, köpeğinizin can yeleğine bağlı bir tasma veya uzun bir ip kullanarak köpeğinizin kontrolünü elinizde tutun.

  • Göllerde veya diğer doğal su kütlelerinde yüzüyorsanız, köpeğinizi kusma ve ishale neden olabilecek ve size geçebilecek olan Giardia'ya karşı aşılayın.

  • Güçlü akıntılı sulardan kaçının ve su altı tehlikelerinin daha olası olduğu tekne ve balıkçılık alanlarından uzak durun. Ayrıca, köpeğinizin zıplarken üzerine inebileceği suda gizlenmiş kütükler veya kayaların da farkında olun.

  • Köpekler de güneşte yanabilir - özellikle burun ve kulak çevresinde, bu nedenle veterinerinizle evcil hayvanlar için yapılmış güneş kremi hakkında konuşun ve köpeğinize gölgede bolca zaman verin.

  • Yiyecekler köpeğinizin midesinde sizinkinden daha uzun süre kalır. Şişkinliği önlemek için yemekten sonra yüzmeden önce 1 ½ ila 2 saat bekleyin.

  • Evcil hayvan ilk yardımını öğrenin ve becerilerinizi düzenli olarak tazeleyin.

  • Her ihtimale karşı, en yakın acil durum veterinerinin numarasını/adresini elinizin altında bulundurun!

Yavaş Başlayın!

Köpeğinizi suya girmesi için sakın zorlamayın ya da  bir anda atmayın! Bir kötü deneyim onun hayat boyu sudan nefret etmesine sebep olabilir. Köpeğinizi ödül maması veya en sevdiği oyuncak ile suyun etrafında oynamaya ya da bacaklarının değdiği yere kadar suya girmeye ikna edin.

Suyu çok seven köpekler yorulsa dahi çıkmak istemeyecektir. Köpeğiniz çok nefes nefese kaldıysa sudan çıkın ve biraz mola verin.

Klor köpeğinizin gözlerine ve cildine kötü gelebilir, göllerden, denizlerden veya nehirlerden bakteri kapıp hastalanabilirler. Sudan çıktıktan sonra mutlaka temiz su ile onları durulayın.

Unutmayın, sabır ve istikrarlı eğitim işin sırrı!